Eigen huis verhuren wanneer je gaat emigreren

eigen huis verhurenEen aantal voordelen om je huis te verhuren als je zelf gaat emigreren is een extra bron van inkomsten, schade wordt eerder opgemerkt en de woning is beter beveiligd.  Waar moet je allemaal aan denken als je gaat emigreren? Wij hebben het allemaal op een rijtje voor je gezet:

Stap 1 van eigen huis verhuren bij emigratie: belastingdienst

Als je je huis wilt verhuren vervalt over het algemeen het recht op de hypotheekrenteaftrek. Informeer bij de belastingdienst hoe je de wijzigingen kunt doorvoeren en wat de fiscale gevolgen zijn.

Stap 2 van eigen huis verhuren bij emigratie: hypotheekverstrekker

Bij sommige hypotheekvoorwaarden is het nodig om expliciet toestemming te vragen voor het verhuren van je huis. Zorg dat je advies inwint, om erachter te komen of dit ook voor jou het geval is.

Stap 3 van eigen huis verhuren bij emigratie: verzekeringen

Doordat de situatie verandert ook het risico profiel van je huis en dus daarmee je verzekering. Daarnaast is het verstandig om na te denken over een rechtbijstandverzekering  zodat je als je in het buitenland een conflict krijgt met je huurder, iemand vanuit Nederland juridische bijstand levert.

Stap 4 van eigen huis verhuren bi j emigratie: makelaar inschakelen.

Om een huurder te vinden kan je een makelaar inschakelen. Met de makelaar kan je afspraken maken welke maatregelen hij neemt om een potentiële huurder te screenen.  Kies een makelaar die lid is van een vastgoedorganisatie.

Stap 5 van eigen huis verhuren bij emigratie: huurovereenkomst

Een huurovereenkomst stel je op voor een bepaalde periode. Let hierbij op de volgende punten:

  • Noem geen mogelijkheid tot verlenging. In de wet staat namelijk dat wanneer een huurovereenkomst is verlengd, deze automatisch voor een onbepaalde tijd doorloopt.
  • Vraag minimaal een borg van 2 maanden en bij voorkeur meer
  • Leg vast dat u na terugkomst de woning weer voor zelfbewoning gaat gebruiken. Dit heet de zogenaamde diplomatenclausule.

Stap 6 van eigen huis verhuren bij emigratie: aanstellen beheerder

Omdat je zelf niet aanwezig bent en dus ook geen oogje in het zeil kan houden, is het aan te raden om een beheerder aan te stellen. Leg vast dat deze beheerder met regelmaat het huis in kan. Je kunt ook het huis verhuren inclusief een schoonmaker.