Huis Verhuren Groningen

Huis verhuren Groningen

Groningen is een zeer populaire studentenstad met een prachtig historisch centrum. De mooie grachten en gezellige terrasjes oefenen ook veel aantrekkingskracht uit op vooral Duitse toeristen. Tegelijkertijd kampt Groningen dankzij haar populariteit met een hoge woningnood. U als inwoner van Groningen kunt daar handig op inspelen. Krijgt u uw huis maar niet verkocht, of staat uw woning tijdelijk leeg doordat u bijvoorbeeld tijdelijk in het buitenland werkt? Laat uw huis dan niet leegstaan, maar biedt het ter verhuur aan!

Wetten en regels

Wie zijn huis tijdelijk wil verhuren, moet wel aan een aantal wetten en regels voldoen. Om uw huis te verhuren, moet u een leegstandvergunning aanvragen. Deze vergunning is er dankzij de versoepelde Leegstandwet van de Rijksoverheid. Dankzij deze wet kunnen huizenbezitters hun huis tijdelijk verhuren zonder dat de tijdelijke huurder verregaande huis-verhuren-groningen huurbescherming geniet. Het gaat hier dan om leegstaande koopwoningen, waar u zelf al minstens een jaar in heeft gewoond.

Huis verhuren aan expats

Naast de vele studenten is Groningen ook een populaire stad voor expats. De GasUnie en de dichtbijzijnde Eemshaven trekken veel van deze buitenlandse werknemers aan. Expats zijn altijd tijdelijk in ons land, ze zijn hoogopgeleid en hebben sowieso een goede baan. Tijdelijk uw huis verhuren aan expats kan daarom voor u een ideale optie zijn.

Houd er wel rekening mee dat expats op zoek zijn naar gestoffeerde of gemeubileerde woningen. Zorg ervoor dat uw woning in goede staat is en er geen achterstallig onderhoud is. Zorg ook vooraf vast voor een aansluiting op gas, water en licht.

Kamerverhuur Groningen

Daarnaast kunt u overwegen om de kamers in uw huis los te gaan verhuren, bijvoorbeeld aan studenten. De kamernood is hoog in Groningen, dus u krijgt uw kamers sowieso verhuurd. U moet alleen een vergunning aanvragen als u vier of meer kamers wilt verhuren aan drie of meer personen. Kamerverhuur moet dan wel overeenkomen met het bestemmingsplan van de woning. Ook hebt u mogelijk een omgevings- of een onttrekkingsvergunning nodig. Is de vergunning binnen, dan kunt u uw kamers gemakkelijk zelf verhuren.