Huis onderverhuren

Ben je van plan om binnenkort je koopwoning onder te verhuren? Neem dan deze check list door, zodat je niet iets vergeet of over het hoofd ziet: checklist huis onderverhuren

Huurinkomsten van je huis onderverhuren afwegen tegen het verlies van de vergoeding verhuisregeling

Wanneer je gaat verhuren is de verhuisregeling niet meer van toepassing. Met deze regeling mag je, als je oude woning nog niet is verkocht, voor maximaal drie jaar de rente van alletwee de hypotheken van de belasting aftrekken. Als je kiest voor verhuur van het huis mag je hier geen gebruik meer van maken

Houd rekening met het feit dat je nog steeds rechten en plichten hebt bij huis onderverhuren.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan onderhoud en schade.

Besluit of je gemeubileerd of ongemeubileerd je huis wilt onderverhuren

Wil je tips waar je op moet letten bij een gemeubileerd huis? Kijk dan bij onze 5 tips voor de inrichting.

Denk na over of tegen welke voorwaarden je huis wilt onderverhuren

Denk bijvoorbeeld goed na over de huurperiode die je wilt aangaan, de huurprijs, de afspraken over onderhoudsverplichtingen,  het tijdstip van betalingen en een eventuele borg.

Zorg voor degelijke huurders

Je wilt natuurlijk het liefst een zorgeloze verhuur aangaan. Zorg ervoor dat je een betrouwbare huurder in je woning hebt. Je kan de risico’s zoveel mogelijk beperken door te vragen naar salaristrookjes en andere achtegrond informatie. Je huis verhuren aan expats is bijvoorbeeld interessant door hun tijdelijke verblijf en baangarantie.

Zorg ervoor dat je voldoet aan de regelgeving

In sommige gevallen is het noodzakelijk om de hypotheekverstrekker in te lichten. Afhankelijk van de huurvorm en gemeente moet er soms ook een vergunning aangevraagd worden. Verder kan verhuren invloed hebben op je verzekeringen. Een verhuurmakelaar heeft vaak de kennis van de lokale regelgeving.