Huis verhuren stappenplan

Wat u tenminste moet regelen voor een tijdelijke verhuur?

Kostenplaatje berekenen

Zorg ervoor dat u een totaal overzicht heeft van alle mogelijke kosten die gepaard gaan met verhuren. Hierbij horen de gebruikelijke kosten zoals uw hypotheek en gas/water/licht. Maar wellicht maakt u ook gebruik van additionele diensten zoals een verhuurmakelaar en/of beheerdiensten. Daarnaast is het verstandig om een bedrag te reserveren voor onderhoud en reparaties.

Gemeubileerd of ongemeubileerd

Expats zijn vaak op zoek naar een huurvorm met meubilering. Nederlandse huurders juist weer ongemeubileerd. Houdt er rekening mee dat uw interieur op zijn minst slijtage zal vertonen. Ongemeubileerd verhuur brengt daarentegen opslagkosten met zich mee. Doorgaans kunt u een hogere huurprijs vragen voor gemeubileerde verhuur.

Huurprijs bepalen

De huurprijs moet concurrerend zijn. Het kostenplaatje kan dus nooit leidend zijn voor de bepaling van de huurprijs. Online kunt u eenvoudig uw woning vergelijken met te huur staande woningen.

Kosten en baten afweging

Het is verstandig om twee berekeningen te maken: Een best-case-scenario en worst-case-scenario. Er zijn namelijk meer elementen die uw beslissing kunnen bepalen, zoals de verlies of winst die de verkoop van uw woning op dit moment oplevert.

De huurder

De huurderscreening is waarschijnlijk de belangrijkste stap in het proces. Een degelijke betrouwbare huurder is wat elke eigenaar wenst, maar niet altijd krijgt. Dit proces uitbesteden aan een verhuurmakelaar kan zichzelf uitbetalen in een zorgeloze verhuur.

Wetgeving & huurcontract huis verhuren advies

Laat u niet verrassen door de wetgeving omtrent de huurmarkt. Huurders worden goed beschermd in de Nederlandse wetgeving. Daarnaast verschilt de wetgeving vaak per stad.  Indien u de woning slechts tijdelijk wilt verhuren is het verstandig om de huurovereenkomst juridisch dicht te timmeren. Verhuren op basis van de leegstandswet is bijvoorbeeld een veelgebruikte methode.

Zorg voor een degelijke huurcontract zodat u altijd sterk staat bij ongeregelheden. Een makelaar gespecialiseerd in verhuur heeft vaak gedegen verhuurcontracten beschikbaar.