Je tweede huis verhuren en belastingvoordelen

Op het bezit van een tweede huis zit geen belastingaftrek, dit houdt in dat de hypotheekrente van een tweede huis niet fiscaal aftrekbaar is. Je betaalt 1,2% belasting over de WOZ-waarde van het tweede huis (box 3). Maar door het verhuren van uw tweede huis heeft u wel fiscale voordelen. Lees hieronder de twee belangrijkste belasting voordelen om je tweede huis te verhuren

huis verhuren belastingVoordeel 1 tweede huis verhuren belasting: huuropbrengst is belastingvrij

Het belangrijkste voordeel om je tweede huis te verhuren is dat je inkomsten hebt én over deze inkomsten je geen belasting hoeft te betalen. Dat compenseert in belangrijke mate dat de hypotheekrente op een tweede woning niet fiscaal aftrekbaar is. Hierdoor kan het verhuren van een tweede woning meer opleveren dan sparen bij een bank.

Voordeel 2 tweede huis verhuren belasting: leegwaarderatio

Als je je tweede huis verhuurt, dan heeft het invloed op de waarde in box 3. Afhankelijk van de hoogte van de huuropbrengsten daalt deze waarde tussen de 22% en 50%. De waarde van de woning in box 3 wordt verlaagd met de zogenoemde leegwaarderatio. Je hoeft dus over een lager bedrag de belasting van 1,2% te betalen.

Om deze regeling te kunnen toepassen wordt er uitgegaan van de huuropbrengst per jaar. Het percentage huuropbrengst ten opzicht van de totale waarde van het tweede huis bepaalt de waarde druk (ook een percentage).

Lees meer over belasting verplichtingen bij andere verhuur situaties.