Koophuis verhuren regels: de leegstandwet

Wat houdt de leegstandwet in? En wat zijn de regels voor het verhuren van je koophuis? Lees hieronder alle informatie over het verhuren van je koophuis.

Wat is de leegstandwet om je koophuis te verhuren?

De leegstandwet is een regeling die de eigenaar van een koophuis de gelegenheid beidt om het huis tijdelijk te verhuren. Sinds 1 juli 2013 is het eenvoudiger een te koop staande woning tijdelijk te verhuren.

Geen uitgebreide huurbescherming.

Indien je je koophuis tijdelijk wilt verhuren geldt de normale huurbescherming niet. Het contract voor tijdelijk verhuur van een koophuis wordt voor tenminste 6 maanden aangegaan. De verhuurder heeft een opzegtermijn van 3 maanden, maar kan elk moment het huurcontract beëindigen. Hierdoor geeft het de verkoper van het koophuis de zekerheid dat het huis snel verkocht kan worden als er een koper aandient. De huurder heeft een opzegtermijn van minimaal 1 maand.

Zelf huurprijs bepalen

Er is geen maximum verbonden aan de huurprijs die overgekomen wordt tussen de huurder en verhuurder van het koophuis.  Dat is met name gunstig voor woningen die onder de puntengrens vallen.

Vergunning van gemeente

Om je koophuis tijdelijk te verhuren heb je een gemeentelijke vergunning nodig.  Zonder deze vergunning worden de huurbeschermingsbepalingen uit het normale huurrecht niet opzij gezet. De gemeentelijke vergunning om je koophuis te verhuren wordt verleend voor 5 jaar. Gemeenten mogen aan de tijdelijke verhuur geen extra eisen stellen die niet in de Leegstandwet vermeld staan