Woning verhuren regels: hoe kan je de huurprijs berekenen?

Wil jij je woning verhuren en wil je weten wat je kunt vragen als huur en wat de regels hiervoor zijn?

Hoeveel huur gevraagd mag worden voor een woning, hangt af van de zogenaamde puntentelling. Met name het woonoppervlak, het voorzieningenniveau en het energielabel zijn hiervoor bepalend. Onder een wettelijk vastgestelde grens (kale huur onder € 699,48, peil 2014) is de huur gemaximaliseerd (sociale huur). Daarboven geldt de marktprijs (vrije sector huur). Met een puntentelling voorkomt u een geschil over de hoogte van de huur met een huurder.

Wat zijn regels om je woning te verhuren?

Via een puntensysteem kan je de maximale huur van een huurwoning berekenen. Dit wordt ook wel het woningwaarderingsstelsel (WWS) genoemd. Het systeem geldt voor alle zelfstandige woningen. Dit zijn woningen met een eigen toegang waarbij de huurder geen voorzieningen hoeft te delen met andere bewoners. De regels voor het verhuren van je woning zal zeer waarschijnlijk aangepast worden waarbij de huurprijs kan worden bepaald op de WOZ-waarde van de woning. Het kabinet streeft ernaar om de nieuwe regels medio 2015 in te laten gaan.

Hoe bereken je de huurprijs als je je woning wilt verhuren?huurprijs-berekenen

Je krijgt punten voor verschillende onderdelen voor als je je woning wilt verhuren. Denk hierbij onder andere aan de oppervlakte van de woning, het energielabel, sanitaire voorzieningen en de woonomgeving. Je kunt hier je huurprijs berekenen via een rekenprogramma.